A kakaó jótékony hatásai
Miért érdemes fogyasztani?
Már régóta szerettem volna egy átfogóbb cikket írni a kakaó jótékony hatásairól.
A nyers kakaót évszázadok óta használják a mentális, fizikai és szellemi test gyógyítására. Ez egy természetes és ősi növényi medicina, magas vitamin és ásványi anyag-koncentrációval, aminosavakkal és erős antioxidáns hatóanyagokkal, ami többszöröse a zöld teának vagy áfonyának. Így például a szebb bőr elősegítésében is segít.
A kakaó növeli az agy vérellátását, támogatja az egészséges szív- és érrendszert (oxigén és tápanyagok), erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin- és vércukor szintet, valamint gyulladásgátló hatású.
Ez felsorolva soknak tűnhet, de a szerves nyers kakaó igazi tápláló szuperélelmiszer, a benne található alkotóelemek közül a legfontosabbak, a theobromin, vas, magnézium, cink, foszfor és kalcium.
Mitől válik szuperélelmiszerré a kíméletesen feldolgozott kakaó.
A kakaóban van koffein? A teobromin egy kémiai anyag, amelynek szerkezete hasonló a koffeinhez. A két stimuláns rokon, de nagyon különböző vegyi anyagok, eltérő tulajdonságokkal, hatásokkal és eredettel.
A különbség az, hogy a teobromin ahelyett, hogy idegrendszeri stimuláns lenne, mint a koffein, támogatja a szív- és érrendszert, amelynek eredményeként az erek kitágulnak, ugyanakkor az éberség és az ellazulás érzetét kelti.
A kakaó anandamidot is tartalmaz, amely a boldogság molekulája néven ismert. Ugyanez termelődik testünkben edzés közben.
Egyes megfigyelések szerint, a kakaó heti legalább három alkalommal történő fogyasztása segít kezelni az ADD-t, az ADHD-t.
A kakaó arról is híres, hogy beindítja a dopamin és endorfin felszabadulását a szervezetben, amelyek a hangulatunk fokozása révén csillapítják a PMS és a depresszió tüneteit, valamint kiélesítik az érzékelésünket.
Egészségügyi előnyei melett mesternövényként is elismert.
A legtisztább minőségű ceremoniális kakaónak nem csak kedvező egészségügyi hatásai vannak. Mivel mester növényről van szó, – theobroma cacao a maják és aztékok szent fája – fontos tisztelettel lennünk irányába. Fogyasztásakor szándékunkat alázattal és hálával a szívünkben fogalmazzuk meg. Egy szertartáshoz szükséges mennyiség 35 – 45 g, lehetőleg cukor nélkül, a legtisztább formában, maximum 70 C°-os vízzel. Érdemes lehet tiszta étkezéssel, akár böjttel rákészülni.
Lassú elfogyasztása a gyógyulásunk segíti elő magasabb szinteken is, segít kapcsolódni felsőbb énünkhöz, a forráshoz. „Mi az, amiben útmutatásra van szükségünk? Mi az, amiről úgy érezzük a szívünkön keresztül segítséget, vagy teljesebb képet kaphatunk?”
A kakaó ugyanakkor segít, hogy egy másik nézőpontból lássunk rá a dolgainkra. Lehetővé teszi számunkra az ismétlődő rossz szokások felismerését és elengedését, az energetikai elzáródások felszabadítását és segít letenni azt, ami már nem szolgál minket.
A kakaó új szintre emelheti a meditációt.
A theobrominnal teli kakaó energiát ad, amely segít összpontosítani és javítani a memóriát, felszabadítja a kreatív energiákat és a mély belső meditáció és kapcsolatok elősegítője.
Folyamatainkra rásegíthetünk tánccal, légzéssel, énekléssel, érintéssel, vagy a természethez való kapcsolódással, kreatív önkifejezéssel…
Persze egy feltöltő pihenésről se feledkezzünk meg a végén.
Légy tudatos és fogyaszd a szertartásos kakaót a nap elején. Csodálatos reggeli elixír lesz belőle ami az egész napodra kihat. Élesítheti az agyadat, miközben ellazítja a tested.
Fontos tudni, hogy a kakaó megnövelt folyadékbevitelt igényel, igyunk elegendő vizet és figyeljünk a testünk jelzéseire.
Következő cikkünkben megtudhatod, mi a különbség a hagyományos és a ceremoniális minőségű kakaó között.
Aho!
Enikő